A lakástakarékok utódja a TBSZ számla

A lakástakarékok utódja a TBSZ számla, COVID-19, koronavírus, korona

A lakástakarékok utódja a TBSZ számla

Ahogy végignéztük mi magunk is, hogy vajon milyen szerződéssel lehetne pótolni az állami támogatások híján kegyvesztett lakástakarékokat, arra jutottunk, hogy más nem is jöhet szóba, csak az értékpapírszámla. Azon belül is az adóelőnyeiről híres TBSZ számla. Íme, az indoklásunk:

Adózási előnyök

Mindenki tudja, hogy a lakástakarékokat leginkább azért választották az emberek, mert 30 százalékos, egy 10 éves szerződés esetén akár 720 ezer forintos állami támogatás járt utána. Jelenleg egyedül a NOK-ra jár állami támogatás a szóba jöhető szerződések közül, de mivel itt a pénzhez jutás eléggé kérdőjeles, ezért ez meg sem közelíti a lakástakarékok népszerűségét.

Állami támogatás helyett ezért válasszunk inkább adókedvezményt!

Fontos, hogy a leendő lakás megtakarításunk minél nyereségesebb legyen. A TBSZ számlával ezt meg tudjuk oldani, hiszen amennyiben 5 évig nem vesszük ki a pénzünket, akkor az összes megtermelt nyereségünket meg tudjuk tartani. Ez hívjuk kamatadó mentességnek.

Ideális futamidő

Az előbb leírtakból egyenesen következik, hogy a TBSZ számla futamidőben kimondottan kedvező számunkra. Egy TBSZ számla maximális futamideje ugyanis 5 év. Itt érjük el a teljes adómentességet. A korábban indított lakástakarékok is zömében 4 vagy 5 évesek voltak.

Ez azért fontos, mert így pontosan tudunk tervezni, és mi aztán tudjuk, hogy egy hitelfelvételt pontosan meg kell tervezni, különben sok pénzünk mehet rá. És nem azért gyűjtünk.

Amiben az ltp-nél is jobb

Kevesen beszéltek róla, de bizony a lakástakarékoknak a kamata (amit betéti kamatnak neveztek) bizony nagyon kevés volt. Már egy éves lekötött betétnek is magasabb hozama volt konkrétan. Viszont a TBSZ számlán mi magunk állítunk össze portfóliót. Innentől igazság szerint csak attól függ, hogy milyen nyereségre teszünk szert, hogy mekkora a kockázatvállaló képességünk. Persze nem kell nagyon megijedni, hiszen egy 100%-os kötény portfólióval is éves szinten 3-4%-os nyereségünk lehet.

Reméljük Téged is sikerült meggyőzni arról, hogy nincs értelme tovább keresgélni, ha lakásra szeretnél félretenni. Indíts magadnak egy TBSZ számlát, de előtte keress fel minket! Segítünk, hogy a lehető legjobb nyereséget tehesd zsebre.