A kamatadó története és ellenszere

A kamatadó története és ellenszere, COVID-19, koronavírus, korona

A kamatadó története és ellenszere

Bármilyen hihetetlenül hangzik, de a méltán nem népszerű kamatadó (melyik az?) már több mint 10 éves múltra tekint vissza. A „születése”, ha lehet így mondani 2006. szeptember 1. Az emberek szinte rohantak, és keresték a különböző lehetőségeket, hogy gyorsan minden pénzüket elhelyezzék, és megmentsék a kamatadó elől. Azóta ahogy mondani szokták sok víz lefolyt a Dunán, gyorsan nézzük is meg a kamatadó pályafutását, és hogy hogyan kerüljük el!

A kezdetektől napjainkig

Ahogy a bevezetőben is írtuk, kamatadóról 2006. szeptember elseje óta beszélhetünk. Ez az adónem kizárólag a pénzünk által termelt profit bizonyos százaléka lehet, tehát magát a megtakarított, vagy befektetett tőkénket nem érinti. 2006-ban ez pontosan 20% volt, vagyis minden 1.000 forint nyereségből 200 forint az államot gazdagította. Ez az időszak 2010 december 31-ig tartott.

  1. január elsejétől ugyanis 2013. július 31-ig mérsékelték a kamatadót 16%-ra, vagyis 1.000 forint nyereségenként „mindössze” 160 forint nem maradt nálunk, és 840 forint igen. Kivéve, ha például TBSZ számlát választottunk, részletekért ide kattints.
  2. augusztus 1-től a 16%-os kamatadó mellé csapódott egy 6%-os EHO is. Így összesen 22% adót igényelt az állam tőlünk egészen 2016.01.01-ig, hiszen innen már csak 15%-ról beszélhetünk. Jelenleg is ez a bizonyos 15% az, amely aktuális a befektetésünkre, bankszámlánkra vonatkozóan.

2023. május 31-én jelentette be a kormány, hogy a nyereségekre további 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) vezet be.

Az ellenszer

A megoldás a feljebb is említett TBSZ számla. Ez egy olyan speciális értékpapírszámla, ahol, ha 3 évig tartjuk a pénzünket, akkor a jelenlegi 28% helyet csak 10% adót kell fizessünk. Amennyiben pedig egészen 5 évig bent tartjuk a befektetésünket, akkor a teljes összeg minket illet meg, adómentesen.

Várhatóan a kamatadó intézménye jó ideig nem fog megszűnni. Ezért a bankszámlán tárolni pénzt nem érdemes, hiszen alacsonyabbak a kamatok is, és még abból is kell havonta 15%-ot az államnak adni. A készpénz szintén nem jó megoldás, hiszen nincsen kamat, és az inflációval akkor még nem is számoltunk.

Az egyetlen rövidtávú, szabadon felhasználható megoldás tehát a TBSZ számla. Már csak a megfelelő helyet kell megtalálni, ahol megnyitjuk a számlát.