A TBSZ számla előnyei

A TBSZ számla előnyei, COVID-19, koronavírus, korona

A TBSZ számla előnyei

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy csak akkor jutunk előre az életben, hogyha javakat, vagyont halmozunk fel. Amennyiben minden megkeresett forintunkat feléljük, akkor nem tudunk előre haladni az élet rögös ösvényein. Az első lépés tehát, hogy pénzt teszünk félre. De adódik a kérdés, hogy hova? Nos, ez a cikk segíteni fog abban, hogy megkapd a választ!

Nem minden szerződés jó rövidtávon

A TBSZ számla egyik nagy előnye, hogy relatív rövid futamidő. Pénzügyi értelemben véve, a 3-5 éves táv, nem mondható hosszúnak és a TBSZ-nél pontosan erre az időtávra érdemes tervezni. Egészen pontosan ez azért van, mert ehhez az időhöz kapcsolódik az állam által adott adókedvezmény.

Az adóelőnyök

Ha már így megemlítettük nézzük is meg, hogy konkrétan milyen adókedvezményt is kaphatunk, amennyiben a TBSZ számlát választjuk befektetésnek. Biztos mindenki hallott már a kamatadóról és a szociális hozzájárulási adóról. Korábban is írtuk, hogy a logikája, elve nem igazán egyértelmű, de a lényegen nem is változtat. Ami viszont fontos, hogyha TBSZ számlánk van, akkor a 28% helyett 3 év után csak 10%-ot kell a nyereségünkből leadózni. Amennyiben viszont 5 évig nem nyúlunk a pénzhez, akkor teljesen adómentes lesz a befektetésünk.

A rugalmasság

Magyarországon (is) akadnak olyan megtakarítások, amelyekre különböző állami támogatások, vagy adóelőnyök járnak, de ehhez komoly feltételeknek kell megfelelni. Gondolhatunk itt a lakástakarék pénztárra, amelynél csak ingatlan célra fordítható a pénz, vagy mondjuk egy nyugdíjbiztosításra, ahol ha hamarabb nyúlunk a pénzhez, akkor az összes igényelt adókedvezmény 120%-át vissza kell fizetni. Ezzel szemben a TBSZ számlánál ilyenekkel nem szembesülünk. Ha hamarabb kivennénk a pénzt (mert SOS szükség van rá), akkor mindössze annyi történik, hogy kamatadót kell fizetnünk, semmi kötöttség, semmi büntetés.

Bár a TBSZ számla magyar „specialitás”, de nem kizárólag Magyarország van lehetőségünk ilyen formában befektetni, hanem például Ausztriában is. Viszont kizárólag magyar állampolgárok élvezhetik ezeket az adóelőnyöket.

E 3 pont mellett még meg sem említettük, hogy milyen széleskörű befektetési lehetőségeink adódnak, hiszen szinte bármilyen értékpapírt választhatunk. Olyan kötvények, részvények termelhetik számunkra a hozamokat, amelyet szeretnénk, akár a világ minden tájáról. Persze ehhez megfelelő számlavezetőt kell találni.