Ezért érdemes TBSZ számlát nyitni a Partner Banknál

Partner Bank tartós befektetési számla nyitás, Partner Bank információ

Ezért érdemes TBSZ számlát nyitni a Partner Banknál

A TBSZ, azaz a Tartós Befektetési Számla egy Magyarországon elérhető, népszerű befektetési konstrukció. Közkedveltségének alapja, hogy segítségével a befektetők adóelőnyökhöz juthatnak. Nézzük meg, miért érdemes TBSZ számlát nyitni, és miért még előnyösebb mindezt a Partner Banknál tenni!

Kamatadó vs. TBSZ

 

Magyarországon az értékpapírokból származó nyereséget személyi jövedelemadó terheli, méghozzá 15%. Idén májusban azonban kormányrendeletbe foglalták, hogy további 13%-os szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) is fizetni kell a július 1. után keletkezett kamatjövedelmek után.

A Tartós Befektetési Számla azonban egy államilag támogatott befektetési lehetőség, így elérhető vele a 100%-os adómentesség. A SZOCHO ugyanis alapból sem vonatkozik a TBSZ-re, a személyi jövedelemadó pedig csak akkor terheli a TBSZ-ből származó kamatjövedelmet, ha az 5 éves futamidő lejárta előtt vennénk ki a pénzünket.

1 és 3 év közötti időszakban normál kamatadót, tehát 15%-ot kell megfizetni. A 3. évnél lehetőség van részkivételre, ekkor csökkentett, 10%-os kamatadóval kell számolni. A kamatadó 3 és 5 év között szintén 10%, de ekkor bármilyen összegű pénz kivétele a számla megszűnését vonja maga után.

Ha azonban lejár a TBSZ számla 5 éves futamideje, már teljesen adómentesen vehetjük ki a megtakarításunkat!

TBSZ Magyarországon kívül?

Ha a magyar környezetnél biztosabb háttérre vágyik, lehetősége van Tartós Befektetési Számla nyitására Ausztriában! Így számlájára az osztrák biztonsági feltételek és az osztrák betétbiztosítás vonatkoznak, de a magyar jogi környezetnek megfelelően az adómentesség előnyeit a NAV által elfogadott módon élvezheti! Izgalmasan hangzik?

A számlát ráadásul akár az otthona kényelméből is megnyithatja. 2017 nyarától ugyanis elérhető a TBSZ számla az osztrák Partner Banknál, melynek megkötése magyar tőkepiaci tanácsadó segítségével lehetséges! Ha érdekli ez a lehetőség, itt felveheti velünk a kapcsolatot.

A Partner Banknál számtalan értékpapír közül válogathat

TBSZ számlájára bármilyen értékpapírt vásárolhat, ennek csak az adott bank kínálata szabhat határt. A Partner Banknál viszont nem kell 5-10 banki alapra és az állampapírokra korlátozni a portfólióját. Sőt, a bankon keresztül hozzáférhet a globális piachoz, így kellően diverzifikált, minőségi portfóliót alakíthat ki! A Partner Bank több, mint 2000 független pénzügyi szolgáltatóval áll kapcsolatban, így több, mint 140.000 kötvény, 50.000 részvény és 100.000 befektetési alap közül állíthatja össze az Ön számára legkedvezőbb portfóliót!

Források:

https://inwestblog.hu/tbszszamlaausztriaban/igy-tud-kamatado-mentesen-befektetni-tbsz-szamlaval-mar-ausztriaban-is/

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2023/07/celba-ert-a-szocho-uzenet-sorra-nyitjak-a-tbsz-eket-a-megtakaritok-de-roham-azert-nincs

https://hold.hu/lexikon/kamatado/