TBSZ számla: a gyűjtőév

TBSZ számla: a gyűjtőév, COVID-19, koronavírus, korona

TBSZ számla: a gyűjtőév

Már sokat írtunk arról, hogy a TBSZ számla egy ideális megoldás lehet azok számára, akik a pénzüket szeretnék adómentesen gyarapítani. Ez így is van, éppen ezért érdemes egy kicsit alaposabban megismerni. A lényeget mindenki tudja már, de ahogy mondani szokták az ördög a részletekben rejlik. Például ilyen részlet a gyűjtőév is. Beszéljünk kicsit róla!

A TBSZ számláról röviden

Tulajdonképpen ez egy speciális értékpapírszámla. Legnagyobb előnyének talán az adózását hívhatjuk, a z alacsony költségek, és a rendkívül széleskörű befektetési lehetőségek mellett.

Röviden az adózásról annyit kell tudni, hogy amennyiben 3 évig nem nyúlunk a pénzünkhöz, akkor a 15%-os kamatadó helyett mindössze 10%-ot kell az állam kasszájába juttatnunk. Viszont, ha egészen 5 évig érintetlenül hagyjuk a befektetésünket, akkor megússzuk az adót. Itt fontos megjegyezni, hogy a kamatadó a befektetett pénzt nem érinti, mindössze a nyereségünkre számolják fel.

De honnan is számít ez a 3 meg 5 év? Itt jön a képbe a gyűjtőév fogalma.

A gyűjtőév

Fontos tudni, hogy minden egyes Tartós Befektetési Számla január elsején indul. Ez azt jelenti, hogy a következő TBSZ számlák 2019.01.01-től startolnak, vagyis az ekkora indult szerződések 2023. december 31-én fognak lejárni, és tudjuk adómentesen felvenni a pénzt.

Amennyiben jövőre január 1-étől teszünk be pénzt, akkor ezt külön fogják kezelni, és egy másik TBSZ számlára kerül, amely majd 2020. január elsejével fog elindulni. Ezeket az éveket a TBSZ számlánál 0. évnek, vagy gyűjtőévnek. De ez még messze van, hiszen bő másfél hónapunk van, hogy tulajdonképpen nyerjünk magunknak egy évet a pénz felhasználásával. Fontos tudni, hogy a gyűjtőév után nincs lehetőség rá, hogy tovább növeljük a befektetésünket az adott TBSZ számlán.

Persze, aki minden évben nyit magának egy TBSZ számlát, az abban a szerencsés helyzetben van, hogy minden egyes évben kamatadómentesen jut a befektetéséhez. Év vége felé érdemes erre nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen ilyenkor szinte azonnal indul a befektetésünk. Legyünk résen!