Milliókat spórolhatnak a TBSZ-tulajdonosok jövőre

TBSZ-tulajdonosok, COVID-19, koronavírus, korona

Milliókat spórolhatnak a TBSZ-tulajdonosok jövőre

Mentesülhet a 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély, aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról (TBSZ) a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot. Ennek még abban az esetben is nagy jelentősége van, ha a tulajdonos 3 éven belül hozzányúl a számlához.

A 2017. januárjától hatályos törvény értelmében a számla tulajdonosának a külföldön nyitott TBSZ-ről 30 napon belül tájékoztatnia kell a NAV-ot annak érdekében, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a számlán megszerzett jövedelemre.Akár több millió forintot is spórolhat az a számlatulajdonos, aki külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát 2017. január 1. után, és 30 napon belül teljesíti a NAV felé az adatszolgáltatási kötelezettségét – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények alapján a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs vagy éppen a teljes adómentesség vonatkozhat a számlán megszerzett jövedelemre.

„Rendkívül fontos, hogy a szolgáltatótól vagy a hitelintézettől közvetlenül az első átutalás után kérjük ki a szükséges igazolásokat annak érdekében, hogy elkerüljük a kettős adózást, és biztosítsuk a külföldi TBSZ magyar adómentességét” – hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere. Hozzátette: a kellő időben benyújtott adatszolgáltatással komoly megtakarítást érhet el a számlatulajdonos.

Nyugdíjasként is lehet vastag a buksza
Érdemes jobban odafigyelni az öngondoskodásra, ha megtakarításainkat befektetnénk, hogy idős korunkban kényelmesen élhessünk. A nyugdíj-előtakarékossági számla ideális megoldás – ha okosan használjuk. Ehhez adunk most öt tanácsot.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a befizető nevét, az adóazonosító jelét, a befizetett pénzösszeget, az átutalt pénzügyi eszközöket, valamint a pénzösszeg értékét. A bejelentésen túl rendelkeznie kell a külföldi pénzintézettől olyan igazolással, amelyből megállapítható a TBSZ-en keletkezett jövedelem.

Ha a fentiek teljesülnek, akkor a TBSZ tulajdonosa a magyar adó alól már mentesül, mivel a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményekben foglalt szabályok szerint a másik állam jogosult lehet a befektetésen keletkező jövedelmet adóztatni. Tekintettel az államok közötti adót és jövedelmet érintő információcsere meglétére, lényeges az, hogy ha valaki a külföldön nyitott TBSZ-én keletkező jövedelmén a magyar adómentességét biztosítani szeretné, akkor a bejelentést mindenképpen meg kell tenni. Ennek elmulasztása esetén hiába felelne meg a külföldi TBSZ a magyar szabályoknak, az azon keletkező jövedelem után Magyarországon is kellene adót fizetni.

A magyar adóbevallásban abban az esetben nem kell bevallani a TBSZ-ből származó jövedelmet, ha azon már nem kell adót fizetni, azaz az 5 éves lejárat után. Korábbi megszüntetés esetén a bevallásban a jövedelmet és az azt terhelő 10, vagy 15 százalékos adót szerepeltetni kell. A törvényváltozás értelmében a fizetendő adó 2017. január 1-től már csak személyi jövedelemadó. A kamat után fizetendő 6 százalékos eho-t eltörölték.

 

FORRÁS: https://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/milliokat-sporolhatnak-a-tbsz-tulajdonosok-jovore/