Mibe fektessünk TBSZ számlán keresztül?

Mibe fektessünk TBSZ számlán keresztül?, COVID-19, koronavírus, korona

Mibe fektessünk TBSZ számlán keresztül?

Minden befektetés esetében az egyik legfontosabb, hogy megtaláljuk, mekkora időtáv lenne számunkra ideális. Amennyiben ez sikerült, akkor jöhet a neheze, kitalálni, hogy konkrétan milyen értékpapírokban látunk fantáziát. Nézzük meg, hogy mi a választék!

A TBSZ alapok

A TBSZ számlát 3-5 évre szoktuk javasolni, hiszen ekkor tudjuk kihasználni a Magyar Állam adta adóelőnyöket. 3 év után csak 10 százalékos kamatadót kell fizetnünk, 5 év után pedig teljesen adómentessé válik a megtakarításunk. De az nem mindegy, hogy mekkora nyereség után nem kell fizetni. A kellő biztonság érdekében állítsunk össze egy jó portfóliót az alábbiakból:

Tőkevédett alapok

Nyilvánvalóan mindenki kicsit fél egy befektetés esetén, hogy mi történik, hogyha elveszíti a pénzét. Ez azért nem jellemző, illetve ilyen esetben választhatunk tőkevédett eszközalapokat. A nevéből adódóan ezek olyan jellemzően zárt végű befektetések, amelyeknél legalább a befektetett pénzünket visszakapjuk. A garanciának viszont ára van. Nagyon alacsony hozamra számíthatunk csak.

Pénzpiaci alapok

Az egyik legalacsonyabb kockázati szintű értékpapír, amelyet választhatunk. Itt igazság szerint nem is a hozam érdekébe kerül a pénz, hanem sokkal inkább a befektetett pénz értékének megőrzésére. Jellemzően csak rövid lejáratú állampapírokba, és bankbetétekbe fektet. Mi sokkal inkább preferáljuk a kötvényeket, hiszen minimálisan kockázatosabbak, és mégis szebb hozamokat érhetünk el velük.

Ingatlanalapok

A korábbi évek egyik legnépszerűbb értékpapírjai az ingatlanalapok. Mi magyarok amúgy is sokkal jobban vágyunk birtokolni ingatlant, mint más országokban az emberek. Ez lehet az egyik oka, hogy sokan befektetésként is ilyen értékpapírokat választanak. Meg természetesen a nem túl magas kockázat is szimpatikus.

Kötvények

Azon befektetők, akik tényleg amennyire lehet, kerülik a kockázatot, ideális választás lehet egy kötvény túlsúlyos portfólió. Ez azt jeleneti, hogy a befektetés legalább 80 százalékából kötvényeket vásárolunk. A kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, vagyis mi befektetők kölcsön adunk annak az vállalatnak, vagy cégnek pénzt. Ők pedig vállalják, hogy a lejáratkor kamatostul visszafizetik számunkra. Az egyetlen kockázatunk, hogyha a cég, vagy állam csődbe megy. Ez azért nem jellemző.

Abszolút hozamú alapok

A definíciója is nagyon jól cseng ezeknek az alapoknak. Minden körülmények között, még a zuhanó piacokon is nyereségre törekszik. Viszont pont ebből kiindulva ez egy olyan befektetési alap, amelynél az alapkezelő szinte bármibe fektetheti a pénzünket. A kockázati besorolása éppen ezért a részvényekével hasonló nagyságúnak tekinthető. Viszont amennyiben egy igazán jó alapkezelőre bízzuk a pénzünket, akkor itt meg tudja mutatni, hogy mennyire jól tud bánni a pénzzel.

Részvények

Ennél a befektetésnél tulajdonjogot szerzünk az adott cégben. Mivel egy cég értékére sok tényező van befolyással, ezért itt meglehetősen nagy kilengések is lehetnek. Kimondottan a kockázatosabb befektetések közé tartozik. Viszont, ahogy mondani szokták a magasabb kockázat nagyobb nyereséggel kecsegtethet. Feltételes módot használtunk, nem véletlenül, hiszen semmilyen garancia nincsen rá. Viszont a múltban elért adatokból azért van lehetőségünk következtetni. Úgy, hogy folyamatosan figyeljük a híreket, természetesen. Egy jól teljesítő portfólióban érdemes helyet szorítani az ilyen értékpapíroknak.

Talán ezek voltak a legfontosabb választható befektetési lehetőségek. És persze választhatjuk az is, hogy az alapkezelő a kockázati vizsgálatunk alapján teljesen szabad kezet kapjon, és legjobb tudása szerint menedzselje a pénzünket. Ha kérdésed van, keress meg minket! Segítünk eligazodni a befektetések bonyolult világában.