Kösd újra a TBSZ számládat?

Kösd újra a TBSZ számládat?, COVID-19, koronavírus, korona

Kösd újra a TBSZ számládat?

Amikor úgy döntesz, hogy elindítasz egy TBSZ számlát, akkor általában 3 évre, jobb esetben 5 évre tervezel előre. De mi történik akkor, amikor elérkezik az idő, hogy felveheted a pénzt? Kiveszed az egész pénz? Vagy csak egy részét? Esetleg indítasz egy újat? Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeid vannak, és hogy mikor mit érdemes választani!

Röviden a Tartós Befektetési Számláról

Ahogy már pontosan tudod Te is, ez egy speciális értékpapírszámla. Úgy is mondhatnánk, hogy egy olyan értékpapírszámla, ami egy védőburokban van, és így megúszhatjuk a kamatadó (15%) fizetését. Ez alatt a 3 vagy 5 év alatt a pénzünk folyamatosan nyereséget termel aszerint, hogy milyen portfóliót állítottunk össze. A lejáratkor a pénzed teljesen szabad felhasználású, nincs olyan jellegű megkötés, mint egy lakástakarék esetén. És ez kimondottan jó, hiszen tudjuk akár tovább is fialtatni a tőkénket. És érdemes is megtenni.

Miért indítsuk újra?

Az első indok, amely a pénz fialtatása mellett szól az nagyjából ugyanaz, mint amikor az első számlát elindítottuk. Adóelőny, széleskörű befektetési lehetőség, magas biztonság mellett. Hol lehet ennél jobb helyen a pénzünk?

Másfelől pedig azt is érdemes tudni, hogy a TBSZ számlák mozgathatók a szolgáltatók között. Tehát, ha nem az ideális helyen indítottuk el az elsőt, akkor másodszor már alacsonyabb költségek mellett is megtehetjük.

Számos alkalommal adódik olyan élethelyzet, hogy valamit eltervezünk egy konkrét időpontra, de ez valami miatt csúszik. Ilyen lehet, mondjuk egy lakásvásárlás, vagy felújítás is. Ilyenkor pedig meg van a veszélye annak, hogy a pénzt másra költjük el. Ennek a pszichológiai oka, hogy megörülünk a pénznek, és csak egy kicsit költünk. De mint tudjuk, a sok kicsi sokra megy.

Ilyenkor tűzzünk ki új célt, és gyűjtsük továbbra is TBSZ számlán. Hiszen jobb helyet úgysem találunk ilyen rövid távon. Ráadásul ezt külföldön tehetjük meg, magyar adóelőnyökkel. Érdekel? Keress minket! Minden fontos dolgot elmondunk Neked.