Hamarosan lejárnak az első tbsz-ek – mi a teendő ilyenkor?

tbsz-ek, COVID-19, koronavírus, korona

Hamarosan lejárnak az első tbsz-ek – mi a teendő ilyenkor?

Idén automatikusan lejárnak az első, 2010-ben indított tartós befektetési számlák, így a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról. Az adókedvezmények további igénybevételéhez hosszabbítás szükséges, amit írásbeli nyilatkozattal lehet megtenni. Akkor is érdemes lehet ilyet nyitni, ha nem teljesen biztos a futamidőnk.

 

A tartós befektetési számla, ha a teljes, öt naptári évre rúgó futamidőre meg tudjuk tartani, akkor teljes kamatadó-mentességet és eho-mentességet nyújt a megtakarítók számára – írja a K&H Alapkezelő sajtóközleménye.

Mi a teendő a régi tbsz-ekkel?

 Az idén lejáró tbsz-számlák tulajdonosai az év végéig dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és továbbviszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezd. Ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára van szükség. Amennyiben a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, a 2010-es tbsz automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz és értékpapírok december 31-ét követően átkerülnek normál értékpapírszámlára – írja a táraság.

Egyelőre „nincs egységes álláspont a szolgáltatók körében, hogy az ötéves ciklus végén lehetőség van-e a részleges kivételre. Ezzel kapcsolatban a jogszabályok pontosítása várható” – teszik hozzá. A befektetők azonban egyértelműen akkor járnak jobban, ha nyilatkoznak a hosszabbításról, ezzel csak nyerni lehet.

Nincs büntetés, csak jutalom

Ha ugyanis meg tudjuk tartani újabb öt évre a befektetést, akkor ismét kihasználhatóak az ezzel járó adókedvezmények. Míg ha időközben fel kell bontani a számlát, akkor a normál értékpapírszámlán tartott megtakarítások szerint adózunk, amely szerint egyébként tbsz nélkül is adóztunk volna. Büntetés tehát nincsen.

Ha valaki idén már nyitott tbsz számlát, akkor a nyilatkozattétel után a lejáró tbsz-számláról az új tbsz-re kerül át a korábbi megtakarítás, tehát a két állományt összevonják. Akár lejár, akár meghosszabbítják a tbsz-t, a számlán lévő értékpapírok új bekerülési árat kapnak – fejezi be az alapkezelő. Ez akkor lényeges, ha korán vesszük ki a pénzt és adózni kell, mert a bekerülési ár és a kikerülési (eladási) ár különbsége alapján számítódik majd az adó.

Semmi macera a bevallással

Érdemes még hozzátenni, hogy a tbsz-szel sokkal egyszerűbb az adózás, az szja-bevallás kitöltése, az árfolyamnyereség-adót, az egészségbiztosítási hozzájárulásnak nevezett hat százalékos különadót, kamatadót nem kell számolgatni, adóbevallásban bevallani, befizetni.

A tbsz-re lehet helyezni devizás értékpapírokat is, de jó tudni, hogy egyes külföldi, főleg Európán kívüli országokban forgó értékpapíroknál jelentkezhetnek komplikációk az osztalékadóban, árfolyamnyereség-adóban, egészségügyi hozzájárulás terén. Ezért javasolt az EU (illetve az EGT) országainál maradni.

A K&H Alapkezelő megemlíti azt is, hogy „a befektetési alapok futamideje ezért sok esetben éppen a tbsz-szel járó adókedvezményekhez igazodva lett kialakítva”. Ezzel alighanem hazabeszél, hiszen a tőkevédett alapok legnagyobb hazai kibocsátója, azok pedig fix futamidejűek. Általában azonban rövidebb a futamidejük öt évnél, újrabefektetéssel mindenképp kell törődni, így a nyílt végű alapok is legalább annyira jól megfelelnek a tbsz-re.

Mire jó nekem az a tbsz?

A tartós befektetési számla a hosszú távú lakossági megtakarítások ösztönzésére bevezetett, ám nem túl befektető-barát, meglehetősen bonyolult konstrukció. A lényege, hogy ha öt naptári évre megtartja az ügyfél a számlán levő befektetéseit, akkor adómentessé válnak. Ha pedig három naptári évre, akkor a 16 százalékos általános adókulcs helyett csak tíz százalékot kell fizetni.

Ha tehát az idén ilyet nyitunk, akkor az öt év 2016. január elsején kezdődik, és 2020. december 31-én ér véget. Erre csak az idén lehet pénzt befizetni, ám a 2015-ös évben, az úgynevezett gyűjtőévben keletkezett hozamok, kamatok is adómentesekké válnak. A később bevezetett hat százalékos egészségügyi hozzájárulás is megúszható vele. A nyesz-től (nyugdíj-előtakarékossági számlától) eltérően devizás befektetések is elhelyezhetők rajta.

Az értékpapírokat futamidő alatt el lehet adni, másikat lehet vásárolni helyette, de a lejárat előtti pénzkivét esetén az adókedvezmény megszűnik, és három naptári éven belül a normál értékpapírszámla adózása szerint be kell fizetni az adókat. (Ami az adminisztrációs terhek miatt is kerülendő.) Három éven túl a három év utáni kedvezmény megmarad.

 

FORRÁS: https://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/hamarosan-lejarnak-az-elso-tbsz-ek-mi-a-teendo-ilyenkor-281030