Befektetés rövid távra

Befektetés rövid távra

Befektetés rövid távra

Rövid távra nehéz olyan befektetést találni, amely egyszerre biztonságos, és még magas hozamot is tudunk vele szerezni, hiszen az egyik fő kockázat csökkentő tényező maga a futamidő. A rövid táv pénzügyi értelemben az egy évnél rövidebb időszakot jelöli, ezért a biztonságot szem előtt tartva az alábbi befektetésekből érdemes szemezgetni.

Az elsődleges megoldás a kötvény

Amikor kockázatot akarunk csökkenteni, akkor elsősorban az alacsonyabb kockázatú befektetések, és a futamidő növelése jöhet szóba. Mivel jelenleg azonban kimondottan rövid futamidejű befektetésről beszélünk ezért elsősorban a kisebb kockázatra kell figyelnünk. Ilyenkor az éven belül kötvények lehetnek az elsődleges opciók. Itt ugyanis a fix kamatért cserébe azt a kockázatot futjuk, hogy az a cég, vagy állam, aminek kölcsönadtunk csődbe megy. Bővebben itt tud a kötvényekről olvasni. A következő befektetés egy kicsit kockázatosabb, de egy éven belül jövedelmező lehet.

A deviza befektetés is szóba jöhet

A devizakereskedés kétféleképpen is szóba jöhet. Az első kézenfekvő, triviális megoldás, hogy a forintban megszerzett bevételeink egy részét átváltjuk egy olyan devizába, amelyről azt gondoljuk, hogy később eladva nyereséget tudunk belőle realizálni.

A másik pedig az ún. forex, másnéven devizkereskedés. Ennek a befektetésnek a jellegzetessége, amikor devizapárokba fektetünk, és az egymáshoz képesti elmozdulása termeli számunkra a nyereséget. Ez azonban fokozottabb odafigyelést, és magasabb szakmai tudást igényel.

A nemesfémekből is lehet nyereségünk

A harmadik lehetőség a rövid távú befektetésekre pedig, ha valamilyen nemesfémbe fektetjük a pénzünket. Nem véletlenül halmozzák fel a tehetősebb államok is az aranykészletüket, hiszen amikor a pénzpiaci hozamok stabilan zuhannak lefele, akkor általában az arany árfolyama növekszik. Emellett nem annyira volatilis (kisebb árfolyam ingadozások vannak), mint például a részvények esetében.

Figyeljünk a költségekre is!

Most, hogy tudjuk melyik az a 3 terület, amelyekre egy éven belül is tudunk reális hozamot szerezni, anélkül, hogy extra kockázatot vállalnánk, egy dolgot fontos még szem előtt tartanunk. A költségekre még nagyobb hangsúlyt kell fektessünk, mint egy hosszabb távú befektetés esetében, hiszen a befektetésünknek kevesebb ideje van ezeket kitermelnie.

Mindez persze úgy a leghatékonyabb, hogyha TBSZ számlán fektetünk be. Hiszen így semmilyen adóvonzata nincsen a befektetésünknek.